Творчо-ігровий простір для дітей з інвалідністю. Реалізований

Доданий
13.10.2017
Номер
6
Комунальне господарство

У приміщенні міського товариства дітей з інвалідністю «Ніжність» за 10 років жодного разу не проводився ремонт. Потрібно встановити батарею, замінити старі дерев’яні вікна, меблі і обшарпані шпалери. Необхідно зробити затишний навчальний клас та красиву і функціональну ігрову кімнату з килимком, спортивним куточком, сучасними іграшками. Лише спільна гра та творчість роблять дитинство справжнім.

Автор проєкту
Бюджет
139 826 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Гірників, 17, Горішні Плавні (Комсомольськ)

Опис

Проблема

На превеликий жаль, інвалідність, в першу чергу інтелектуальна, ставить великі перешкоди у соціалізації дітей та молоді. Важко знайти собі друзів, якщо ти – один такий на увесь свій двір або просто не можеш вийти з дому. Важко отримати (надати) освіту, яка надасть можливість диині з інвалідністю реалізуватися у подальшому своєму житті. Цю проблему вирішує приміщення, де знаходиться товариство дітей з інвалідністю «Ніжність», яке утримується за рахунок батьків та благодійників. Відвідування клубу безкоштовне. Тут нікого не лікують – тут навчають новому, граються і спілкуються під наглядом дорослих у стилі неформального клубу. У навчальному класі проходять майстер-класи, в ігровій кімнаті діти граються. З дітьми працюють викладачі-волонтери. Тут діють різноманітні розвиваючі гуртки та єдиний в місті постійно діючий інтеграційний театр «Фортуна». Кошти громади підуть на ремонт приміщення, закупівлю меблів, необхідного для занять обладнання, спортивного куточку та оновлення іграшок. З розкладом роботи, на 4 години у будній день та на 6 годин на вихідних, тут можна буде залишити дитину під наглядом і піти до лікаря, по документи або в перукарню. Адже сім’ї дітей з інвалідністю мають такі ж самі потреби як усі інші.

Співавтори

Травінцева Ганна Анатолієвна, Заочинський Василь Сергійович

Короткий опис проекту

У приміщенні товариства дітей з інвалідністю «Ніжність» за 10 років жодного разу не проводився ремонт. Потрібно встановити батарею замінити старі дерев’яні вікна меблі і обшарпані шпалери. Необхідно зробити затишний навчальний клас та функціональну ігрову кімнату з килимком спортивним куточком сучасними іграшками для всіх вікових груп дітей (найменших, молодша школа та підлітків), які щодня знаходять собі там розраду. Для занять дітей з повністю або частково збереженим інтелектом необхідно встановити комп’ютер з можливістю перегляду і трансляції майстер-класів. Зробити гру цікавою допоможуть 3 види конструкторів: великі м’які модулі для найменших, бюджетний аналог Лего для середнього віку, бюджетний електронний конструктор з 20-ма уроками програмування на базі платформи «Адруіно» - для найстарших. Для усіх вікових груп – спортивний комплекс та набір для малювання в стилі Ебру – для творчості і психологічного розвантаження. Прості бюджетні іграшки зроблять дозвілля змістовним. Стелажі для іграшок та обладнання гуртків допоможуть організувати простір і зробити його охайним. Лише спільна гра та творчість роблять дитинство справжнім.

Мета проекту

Створити інклюзивний простір для творчості, спілкування та дружби дітей з інвалідністю з метою їх інтеграції у суспільство. Забезпечити дітям з частково або повністю збереженим інтелектом ранній контакт з сучасними технологіями (програмування, мультиплікація) з метою профорієнтації у майбутньому. Створити дві якісні робочі зони – навчальну та ігрову, щоб діти різного віку не заважали один-одному.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Простір, в якому ростуть діти, має бути сучасним і розвиваючим, адже так ми плануємо майбутнє. Доступна безплатна ігрова кімната та навчальний клас, де діти проводять 4 години у робочу добу, 6 у вихідні та 9 годин під час шкільних канікул мають відповідати цим вимогам. Зараз простір утримується батьками дітей з інвалідністю, які фінансово нездатні його осучаснити. Кошти, які залучаються сюди з боку благодійників, йдуть на утримання приміщення, розвиток простих гуртків (рукоділля, англійська, паперова пластика, кулінарія, свічкова майстерня). Ремонт приміщення комунальної форми власності можливий лише за рахунок великого капіталовкладення – тому ми звертаємося до Громадського бюджету. Інтелектуальні іграшки допоможуть заохотити до розвитку дітей зі збереженим інтелектом, які користуються візком. Програмування та відео монтаж для них можуть стати професією. Перший в Горішніх Плавнях творчій простір тривалого перебування допоможе вивільнити на певний час і батьків цих дітей. Поки діти граються, роблять уроки та займаються у гуртках, їхні мами мають можливість сходити до лікаря, прибрати вдома. За дітьми слідкує чергова мама, працюють з ними – викладачі волонтери. Приклади (кейси) схожих рішень Громадські ігрові кімнати або творчі клуби за місцем проживання для дітей з інвалідністю існують у США та Німеччині. Кімнати школяра колись існували в Горішніх Плавнях. Зараз ігрові куточки облаштовують навіть у адмінбудівлях (ЦНАП в Києві, ЦНАП в Вінниці). Центри роботи з дітьми за місцем проживання існують в Україні як комунальні заклади. Наприклад, в Чернігові 21 така кімната (по 1 на мікрорайон). http://www.chernigiv-rada.gov.ua/news/view/5458. В Києві такі клуби діють за програмою «За крок від дому» і існують при районних в місті радах.

Для кого цей проект

Для дітей і молоді з інвалідністю та їх родин (інтелектуальна інвалідність або важки вади фізичного розвитку, у місті понад 160 дітей з інвалідністю).

План заходів з реалізації проекту

1. Ремонт приміщень навчального класу та ігрової кімнати. 2. Заміна вікон в навчальному класі та встановлення вікна та батареї у ігровій кімнаті. 3. Встановлення додаткових освітлювальних приладів в класі. 4. Придбання та встановлення у кімнатах нових меблів та спортивного куточку. 5. Закупівля іграшок та розвиваючих конструкторів. 6. Придбання комп’ютера і відкриття гуртка дизайну, програмування та елементарної мультиплікації для дітей зі збереженим інтелектом (інструктор-волонтер вже є). 7. Реалізація стандартного річного плану робіт ігрової кімнати та навчального класу ГО «Ніжність», зокрема: - Проведення чотирьох міських таборів денного перебування (9 годин) для дітей з інвалідністю (осінні, зимові, весняні, літні канікули). - Щоденна робота клубу денного перебування для дітей з інвалідністю (щовечора 4 години у будні, 6 годин у вихідні). - Щоденна робота одного з діючих гуртків (англійська мова, кулінарія, солоне тісто, свічкова майстерня, багетна майстерні, рукоділля, паперова пластика, інтеграційний театр для дітей та молоді з інвалідністю «Фортуна»). - Заохочення і підтримка волонтерського руху в місті Горішні Плавні (викладачі-волонтери для проведення занять, діти-волонтери для відвідування дітей з важкою інвалідністю вдома).

Ключові показники оцінки результату проекту

Реалізація права на дружбу та якісне дитинство для більшої кількості дітей з інвалідністю. Проект допоможе як у соціалізації , так і у покращенні їх інтелектуального і фізичного розвитку. Проект допоможе у подоланні бар’єрів спілкування, формуванні навичок міжособистісного спілкування і зменшенні дефіциту спілкування. Нова ігрова допоможе збільшити кількість відвідувачів, розподіливши їх по кімнатах (ігровій і класу) за віком або інтересами. Також цей проект надасть можливість отримати навички роботи на комп’ютері і підготуватись до отримання майбутньої професії (в тому числі дистанційно) та в подальшому знайти роботу (в тому числі в Інтернет – просторі) в межах своїх функціональних та інтелектуальних можливостей. Фото і відео усіх подій тут вільно викладаються в Інтернет. Ввечері та по вихідних, діти різного віку можуть перебувати тут одночасно.

Орієнтована загальна вартість проекту

139 826 грн.

Очікуваний термін реалізації проекту

Три місяці

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Приміщення, у яке планується вкласти кошти є комунальною власністю громади Горішніх Плавнів. Усі вкладені в нього кошти залишаються в громаді і збільшують вартість і якість її спільного майна. Юридичні підстави для фінансування проекту? За новою редакцією ЗУ «Про об’єднання громадян» ст.24 п 3, усе майно громадських об’єднань у разі їх ліквідації переходить у власність громади, що відкриває можливості фінансування їхніх проектів за рахунок громадського бюджету.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ГОРІШНЬОПЛАВНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виконавчий комітет Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області